fbpx

Stress- en Burn-out coaching

Carolyn Eliaerts
Stress- en burn-out coach

Wat is een burn-out?

Je wil door met alles maar dat gaat niet. Het gevoel van machteloosheid maakt nog verdrietiger. Alles voelt als een opgave. Alleen al uit bed komen kost al zo veel moeite. Je moet jezelf forceren om te douchen of een rondje te wandelen. Een film kijken of een boek lezen lukt niet, want je kan je op niks concentreren. Het is moeilijk om de mensen om je heen duidelijk te maken dat je voorlopig even niet alles meer kan. De diagnose burn-out komt hard binnen. Hoe geraak ik hier uit? Hoe lang gaat dit duren? Word ik weer de oude?

Burn-out is een energiestoornis, je bent opgebrand. Je krijgt het pas na een lange periode van roofbouw. Je put jezelf vaak al een jaar of langer uit. Het ontstaat als mensen ondanks stress en spanningsklachten blijven door gaan. Burn-out is de noodrem van je lichaam. Het betekent dat je een gezondere balans moet zoeken en meer moet worden wie je van binnen eigenlijk bent.

Wat is overspannenheid?

Bij overspanning sta je al lange tijd onder druk en heb je weinig gelegenheid tot rust of ontspanning. Je verbruikt structureel meer energie dan dat je oplaadt. Je hebt het gevoel de controle te verliezen en voelt je machteloos. Je krijgt spanningsklachten en gaat minder goed functioneren. Je komt niet meer tot rust en hebt het gevoel je verplichtingen niet meer goed aan te kunnen. Overspannenheid is de laatste fase voor burn-out.

Stress- en burn-out coaching

De coaching is altijd maatwerk. We kijken samen naar wat werkt voor jou. Er zijn 3 fasen in een coachtraject. De concrete invulling is voor iedereen anders.

Stress- en burn-out coaching gaat zowel over het verkrijgen van meer energie als ook over het dichten van de energielekken. Die energielekken zijn onze eigen gedragspatronen. Voorbeelden zijn perfectionisme, moeilijk grenzen stellen, prestatiedrang, emoties opkroppen, sterk verantwoordelijkheidsgevoel enz.

Waarom stress- en burn-out coaching?

Stress- en burn-out coaching verkort je herstelproces omdat je inzicht krijgt in je situatie en leert hoe een energiebalans werkt. Je krijgt veel tips en inzichten.

De kans op herval is aanzienlijk kleiner bij mensen die begeleiding gehad hebben bij stress of burn-out omdat je je bewust wordt van je valkuilen. Doordat je je er van bewust bent, zal je er veel minder snel terug in trappen en gebeurt het toch, dan weet je hoe je er mee om kan gaan.

De feedback van klanten is vaak dat ze na het traject een betere versie van zichtzelf geworden zijn. Dat ze een nieuwe manier van leven en werken hebben gevonden waar ze veel gelukkiger mee zijn.

Wanneer jij een burn-out durft te zien als een nieuwe start, een mogelijkheid om een betere versie van jezelf te ontwikkelen zul je er sterker uitkomen. Als je weer de oude zou zijn, is de kans groot dat je binnen korte tijd weer thuis komt te zitten, en dat is precies wat je niet wilt. Juist door jezelf te ontwikkelen zul je veerkrachtiger worden, dichter bij jezelf komen, keuzes maken die echt bij jou passen en meer rekening houden met wat je kunt en wilt in het leven.

Fase 1: Opladen

✅ Je leert je situatie begrijpen. Hoe ben ik hier beland en hoe geraak ik er weer uit?
✅ Je herstelt je conditie: ontspannen, slaap, bewegen, voeding enz.
✅ Je leert naar je lichaam luisteren en je klachten vroeger herkennen
✅Je krijgt zicht op je stressbronnen en energielekken
✅ Je energie komt stukje bij beetje terug

Fase 2: Oplossen

✅ Je leert om gaan met piekeren en emoties
✅ Je vindt oplossingen voor je stressbronnen
✅ Je leert anders om gaan met je energielekken
✅ Je ontdekt je talenten, je waarden en je drijfveren
✅ Je leert beter relativeren

Fase 3: Oppakken

✅ Je bereidt de terugkeer naar je werk voor
✅ Je kan loopbaanbegeleiding doen bij mij als je wil heroriënteren qua werk

WAT KAN IK VOOR JE DOEN?

Begeleiding bij stress of een burn-out is belangrijk:

✅ Het verkort je herstelproces
✅ Het verkleint de kans op herval
✅ Je krijgt veel tips en inzichten
✅ Je wordt je bewuster van jezelf, van hoe je je voelt en welke keuzes in je leven je moet maken

Wanneer jij een burn-out durft te zien als een nieuwe start, een mogelijkheid om een betere versie van jezelf te ontwikkelen zul je er sterker uitkomen. Als je weer de oude zou zijn, is de kans groot dat je binnen korte tijd weer thuis komt te zitten, en dat is precies wat je niet wilt. Juist door jezelf te ontwikkelen zul je veerkrachtiger worden, dichter bij jezelf komen, keuzes maken die echt bij jou passen en meer rekening houden met wat je kunt en wilt in het leven

Doe de TEST: De Klachtenmeetlat!

We onderzoeken je klachten om een globaal beeld te krijgen van je toestand.

Nog vragen?